Duurzaamheidsrapportage

Duurzaamheidsrapportage

Waarom rapporteren?

Er staan grote veranderingen voor de deur voor bedrijven, vooral met de aanstaande Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). In 2025 zullen beursgenoteerde en grote bedrijven hun eerste CSRD-verslagen publiceren. Dit brengt een belangrijke verschuiving teweeg. Vanaf 2026 en 2027 moeten ook beursgenoteerde kmo’s en andere bedrijven die onder de reikwijdte van de CSRD vallen, hieraan voldoen.

Hoewel niet-beursgenoteerde kmo’s nog niet wettelijk verplicht zijn om over duurzaamheid te rapporteren, zullen ze binnenkort te maken krijgen met toenemende druk van belanghebbenden, zoals actoren in de waardeketen, investeerders en klanten.

Bij Forum Ethibel zijn we er om u stap voor stap te ondersteunen tijdens dit rapportagetraject!

Wie helpen we?

Nu duurzaamheid een steeds prominentere plaats inneemt in rapportage en stakeholders steeds veeleisender worden, is dit het perfecte moment om ervoor te zorgen dat uw bedrijf klaar is voor de toekomst:

Kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s): Veel kmo’s worstelen met de vraag hoe ze hun duurzaamheidstraject moeten starten. Dit kan variëren van het creëren van een duurzaamheidsstrategie tot het identificeren van de belangrijkste thema’s op het gebied van milieu en maatschappij.

Maatschappelijke organisaties & ngo's: Hoewel ze niet wettelijk verplicht zijn om te rapporteren, willen deze entiteiten vaak hun impact vergroten en hun transparantie verhogen door vrijwillig te rapporteren over duurzaamheid. Zodoende kunnen ze het vertrouwen van belanghebbenden in de werking van de ngo versterken.

Ons voorstel

Wij bieden oplossingen op maat om uw duurzaamheidsrapportage succesvol te begeleiden:

ESG-strategie op maat: We ontwerpen een strategie die aansluit bij de context, branche en behoeften van uw bedrijf.
Professionele samenwerking: We werken samen met een team van ervaren professionals op het gebied van duurzame communicatie om een krachtig en boeiend verhaal op te zetten over de duurzaamheidsinspanningen en het duurzaamheidsrapportagetraject van uw bedrijf.
Deskundige begeleiding bij rapportage: Wij helpen u te begrijpen wat u moet rapporteren en hoe u moet rapporteren, zodat u voldoet aan de huidige en toekomstige regelgeving.
Betaalbare prijzen voor kmo’s en ngo's: We bieden gereduceerde tarieven aan voor kmo's, sociale organisaties en ngo's die graag hun duurzaamheidsrapportagetraject willen starten.

Ondersteuning op lange termijn: Zodra u uw eerste rapport met onze hulp hebt voltooid, beschikt u over de instrumenten en de kennis om de komende jaren zelfstandig verder te gaan, zonder afhankelijk te zijn van externe hulp.

Veelgestelde vragen

1. Waarom zouden niet-beursgenoteerde kmo's moeten rapporteren over hun ESG-impact, ook al is dit niet verplicht volgens de CSRD?

Vrijwillige rapportage helpt vertrouwen op te bouwen bij banken, investeerders en partners in de toeleveringsketen die steeds meer ESG-gegevens nodig hebben, zoals blijkt uit recente trends in het bedrijfsleven. Het bereidt kmo’s ook voor op toekomstige regelgeving en versterkt hun reputatie en weerbaarheid. Bekijk voor meer informatie ons recente webinar over rapportage voor kmo’s.

2. Wat is de EFRAG VSME-leidraad en voor wie is deze bedoeld?

Het is een vrijwillige rapportagetool die is ontworpen voor zeer kleine, kleine en middelgrote ondernemingen. Het helpt kmo's belangrijke duurzaamheidsinformatie te communiceren op een proportionele manier die voldoet aan de verwachtingen van belanghebbenden zonder zware rapportagelast. Lees hier meer over de VSME standaard. 

3. Kan de onlangs gepubliceerde VSME standaard kmo's helpen zich voor te bereiden op de toekomstige afstemming op de CSRD?

Ja, de VSME-standaard van EFRAG biedt een vereenvoudigd en schaalbaar kader dat de structuur van CSRD-rapportage weerspiegelt, maar met minder gegevenspunten. Het is een praktisch startpunt voor kmo's om interne capaciteit op te bouwen en zich geleidelijk aan te passen aan de nieuwe duurzaamheidsnormen van de EU. De standaarden omvatten twee belangrijke modules waarmee Forum Ethibel uw kmo kan ondersteunen bij de afstemming op en rapportering over uw ESG-impact. Contacteer vandaag nog onze Research Officer Huma Khan voor meer informatie! 

4. Verwachten grotere bedrijven dat kmo's in hun waardeketen ESG-gegevens verstrekken?

Ja, dit is iets wat we duidelijk kunnen zien bij de implementatie van de CSRD-richtlijn, waar grote bedrijven moeten rapporteren over de effecten van hun volledige waardeketen. Dit betekent dat kmo's zullen worden gevraagd om ESG-gegevens te delen als gevolg van een druppeleffect, zelfs als ze zelf niet direct onder het toepassingsgebied van CSRD vallen.

5.Hoe kan vroegtijdige ESG-rapportage het concurrentievermogen en de financieringskansen van kmo’s ten goede komen?

Een kmo die haar duurzaamheidsprestaties laat zien, kan deuren openen naar groene financiering, groene subsidies en overheidsopdrachten. Het verbetert ook de marktpositionering naarmate ESG-overwegingen in sectoren aan belang winnen. Verder kan het een kmo een positief imago geven bij consumenten en investeerders

6. De Omnibusverordening stelt de CSRD-verplichtingen voor sommige bedrijven uit, dus betekent dit dat kmo's moeten wachten met rapporteren?

Niet noodzakelijkerwijs, hoewel de omnibusverordening sommige bedrijven meer tijd geeft, verandert ze niets aan de richting van het EU-beleid. Dit beleid is er nog altijd op gericht op bedrijven te helpen duurzamer en transparanter te worden. Forum Ethibel is ervan overtuigd dat het voor kmo’s een sterke strategische zet is om nu te beginnen met vrijwillige duurzaamheidsrapportage. Het helpt kmo’s toekomstbestendig te maken, te voldoen aan de toenemende verwachtingen van belanghebbenden en waarde op lange termijn te creëren. Neem vandaag nog contact met ons op en wij helpen u op weg met duurzaamheidsrapportage!